Warhol, Andy

Andy Warhol ( n. 6 august 1928, Pittsburgh, Pennsylvania – d. 22 februarie 1987, New York) a fost un grafician, fotograf şi pictor american, cea mai notabilă personalitate a curentului artistic cunoscut ca Pop Art din Statele Unite.
La începutul anilor şaizeci, Warhol se apucă de pictură, ceea ce nu înseamnă totuşi că se desparte de estetica reclamei. Ciclurile de sticle Coca-Cola şi cutiile de supă Campbell’s sunt produse pure ale culturii populare de masă. În scurtă vreme, artistul adaugă în compoziţiile sale bancnote, fragmente de benzi desenate şi reproduceri ale portretelor stelelor de cinema (Marilyn Monroe, polimer sintetic, 1964).
Prin culori ţipătoare, stridente, prin repetarea imaginii aceluiaşi obiect sau prin ilustrarea unor acte de violenţă sau accidente, aceste opere devin ilustrarea civilizaţiei americane. Warhol locuieşte în atelierul-fabrică – "Factory" – care în scurtă vreme va deveni un loc de întâlnire pentru avangarda new-yorkeză. Din sfera activităţilor sale artistice face parte totodată şi un film experimental, executat în colaborare cu un ansamblu vocal-instrumental – "The Velvet Underground" – şi, nu în ultimul rând, producţia de videoclipuri şi creearea studioului "Andy Warhol TV".
Intre cele mai cunoscute picturile sale se numara portrete cu Marilyn Monroe, Mick Jagger, Leo Castelli, Mao, Elizabeth Taylor.


Leave a Reply