Bacon, Francis

Francis Bacon (28 octombrie 1909, Dublin, Irlanda – 28 aprilie 1992, Madrid, Spania) a fost un pictor figurativ irlandez. Operele sale de arta sunt cunoscute pentru imaginile indraznete, austere, si deseori grotesti si de cosmar.
În picturile lui, realizate pe suprafeţe mari, este tematizată în special suferinţa corpului omenesc, deformat de violenţa vieţii de fiecare zi, într-o existenţă lipsită de sens şi de posibilitate eliberatoare. Tablourile sale instaurează o atmosferă plină de tensiune, personajele suferind acţiunea destructivă a unor forţe ce vin din interiorul sau exteriorul conştiinţei. Precaritatea fiinţei umane este acuzată într-o lungă serie de capete de expresie, începând cu propria gamă de autoportrete.
Tragismul sub care sunt înfăţişate chipurile contemporanilor sau ale unor personaje istorice au la bază avertismentul pe care conştiinţa artistului înţelege să-l dea oricăror pericole de distrugere a valorilor umane. Dincolo de imaginile terifiante ale iraţionalismului, răzbate totuşi umanitatea omniprezentă şi dominatoare.
 


Leave a Reply