Chagall, Marc

Marc Chagall (n. 7 iulie 1887, Vitebsk/Belarus – d. 28 martie 1985, Saint-Paul-de-Vence/Franţa), nascut cu numele Moşe Segal, a fost un pictor suprarealist, modern, cu un stil personal, caracterizat de puternica sa individualitate.
Universul viziunilor sale poetice stă sub semnul fanteziei şi al melancoliei. Chagall s-a inspirat din folclorul belarus dar si din cultura ebraica.
Operele lui Chagall sunt greu de categorizat: inainte de primul Razboi Mondial, era influentat de curentele de avant-garda, dar si mai tarziu in opera lui, sunt evidente curentele noi ale perioadei, intre care expresionismul, cubismul si fauvismul. A fost asociat cu Scoala din Paris si cu exponentii ei, intre care si Amedeo Modigliani.
El comunica bucurie si optimism celor care-i vad lucrarile, exprimate prin folosirea culorilor aprinse. Chagall deseori s-a pictat pe el, sau impreuna cu sotia sa, ca observator unei lumi colorate, ca vazuta printr-un vitraliu.

Intre operele lui Chagall: "Eu si Satul"(1911), "Scripcarul"(1911), "Poarta Cimitirului"(1917), "Bella cu guler alb"(1917), "White Crucifixion"(1938), "La Mariee"(1950), "Izgonirea lui Adam si Eva din Paradis"(1961), "The Prophet Jeremiah"(1968), "America Windows"(1977).

Leave a Reply