Courbet, Gustave

Gustave Courbet, nume la naştere, Jean Désiré Gustave Courbet (n. 10 iunie 1819 – d. 31 decembrie 1877) a fost un pictor francez, care a condus mişcarea artistică a realismului din secolul al 19-lea al picturii franceze.
Cunoscut cel mai bine ca inovator al Realismului, Courbet a fost un pictor al compozitiilor figurative, peisajelor si al peisajelor marine. Lucrarile lai nu au apartinut nici Romantismului predominant, nici scolilor neoclasice.In schimb, Courbet crdea ca misiunea unui artis realist era de a urmari advarul, care ar ajuta la stergerea contradictiilor si inechilibrelor sociale. Pentru Courbet, realismul nu tinea de perfectiunea liniilor sau formei, ci de libertatea folosirii vopselei, sugerand observarea directa de catre artist a iregularitatior in natura. El a ilustrat duritatea vietii, si facand asta, a provocat ideile academice contemporane asupra artei, care ia adus critici.
Lucrarile sale, impreuna cu cele ale lui Honore Daumier si Jean-Francois Millet, au devenit cunoscute ca fiind Realism.
Capodoperele sale sunt considerate ca fiind "Burial at Ornans" (1849-1850) si "L’Origine du monde" (1866). Alte lucrari importante sunt "Plage de Normandie" (1872/1875), "Portretul contesei Karoly" (1865), "La belle Irlandaise" (1866), "Le sommeil" (1866), "La rencontre" (1854), "La Baigneuse" (1868).
 

Leave a Reply