Da Vinci, Leonardo

Leonardo Da Vinci este o figura centrala a Renasterii, fiind cel mai popular pictor al timpurilor sale. Un geniu polivalent: pictor, sculptor si arhitect, avand idei avangardiste in ceea ce privea explicarea fenomenelor si lucrurilor.
Leonardo s-a născut la 15 aprilie 1452, nu departe de Florenţa, în mica localitate Anchiano, fiind copilul nelegitim al ţărancei Catarina şi al lui Pietro, fiul notarului din orăşelul Vinci.

În perioada 1495-1498 realizează o mare compoziţie murală, "Cina cea de Taină" pe peretele din fund al refectoriului mănăstirii dominicane "Santa Maria delle Grazie" din Milano, atingând culmea măiestriei sale artistice.

În martie 1503 Leonardo a început să lucreze celebrul portret cunoscut sub numele de Gioconda sau Mona Lisa. Leonardo era foarte ataşat de acest tablou, purtându-l mereu cu sine. Pictorul şi istoricul de artă Lomazzo scrie că "Leonardo nu l-a terminat pentru că nu ştia niciodată dacă nu mai avea ceva de spus… mereu se întorcea să lucreze la el, niciodată nu i se părea că l-a terminat". Alte picturi importante "Portretul unei doamne in galben"(1465), "Bunavestire"(1472), "Doamna cu hermina"(1490), "Sfanta Ana cu Ioan Botezatorul si Fecioara cu Pruncul"(1500), "Madona din grota cu stanci"(1495-1508).


Leave a Reply