De Lempicka, Tamara

Tamara de Lempicka (16 mai 1898 – 18 martie 1980), nascuta cu numele Maria Górska in Varsovia, Polonia, a fost o pictorita poloneza de Art Deco.
Stilul ei artistic distinctiv si indraznet, s-a dezvoltat repede si a dat latura rece, dar totusi senzuala a miscarii Art Deco. Pentru ea, Picasso "intruchipa ciudatenia distrugerii". Ea considera ca multi dintre impresionisti desenau prost si foloseau culori "murdare". Tehnica lui De Lempicka era novatoare, curata, precisa si eleganta.
A devenit destul de repede cea mai populara pictorita portretista din generatia sa, pictand ducese si mari duci. Prin relatiile ei sociale, isi putea expune picturile in cele mai de elita saloane ale perioadei.
In 1929 a pictat lucrarea sa iconica "Autoportret (Tamara in the Green Bugatti)", pentru coperta revistei de moda germana "Die Dame".
Alte picturi importante: "Young Girl in Green", "Kizette on the Balcony", "The Musician", "Portret de Madame P", "Portret de Madame Allan Bott", "Portret of the Dutchess de la Salle", "Rafaela sur Fond Vert", "Irene and her Sisters".
 


Leave a Reply