Gericault, Theodore

Théodore Géricault (n. 26 septembrie 1791 – d. 26 ianuarie 1824) a fost un important pictor si litograf francez, cunoscut in special pentru lucrarea "La Radeau de la Meduse" dar si pentru alte picturi. El a fost unul dintre pionierii miscarii romantiste.
Prima sa lucrare majora, "Chasseur de la Garde", expus la Salonul din Paris in anul 1812, a dezvaluit influenta stilului lui Rubens. Acest succes timpuriu, ambitios si monumental, a fost urmat de o schimbare a directiei: in urmatorii cativa ani, Gericault a produs o serie de studii mici a cailor si calaretilor.
Gericault s-a reintors constant la temele militare prodominante in lucrarile sale din tinerete.
In capodopera sa "La Radeau de la Meduse" (1819), a reprezentat un naufragiu francez contemporan, in care, capitanul si-a lasat echipajul si pasagerii sa moara. Incidentul a devenit un scandal national, iar interpretarea dramatica a lui Gericault a ilustrat o tragedie contemporana la o scara monumentala, dramatizand o tema eterna, aceea a luptei omului cu natura. Descrierea clasica a figurilor si structura compozitiei sta in contrast cu turbulenta subiectului, si creaza o importanta punte intre stilurile neo-clasicist si romantism.

Alte picturi importante: "La Monomane de l’envie (La Hyene de la Salpetriere)" (1822), "Le fou aliene (Le cleptomane)" (1822), "Cuirassier blesse quittant le feu" (1814), "Le Derby d’Epsom" (1821).


Leave a Reply