Kandinsky, Wassily

Vasili Kandinsky (n. 16 decembrie (4 decembrie stil vechi) 1866, Moscova – d. 13 decembrie 1944, Neuilly-sur-Seine, Franţa) a fost un pictor si teoretician de arta de origine rusă. Unul dintre cei mai faimosi artisti ai secolului 20, el este creditat ca fiind primul care a pictat lucrari abstracte.
Creatia lui Kandinsky de arta pur abstracta, a urmat dupa o lunga perioada de maturizare si dezvoltare a gandirii intens teoretica, bazata pe experientele artistice personale. El si-a denumit aceasta devotare: frumusete interioara, fervoarea spiritului, iar dorintata profunda interioara: necesitate interioara, care a constituit un aspect central al artei sale.
Kandinsky a invatat ditr-o varietate de surse in timpul tineretii si a timpului petrecut in Moscova. Mai tarziu, avea sa-si aminteasca cum era fascinat si neobisnuit de stimulat de culoare in copilarie. Fascinatia pentru simbolismul si psihologia culorii a continuat si in maturitate.
In majoritatea lucrarilor lui, Kandinsky nu ilustraza figuri umane. Exceptii sunt "Sunday, Old Russia" (1904) si "Riding Couple" sau "Der Blaue Reiter" (1907).
Der Blaue Reiter constitue una dintre perioadele sale de evolutie artistica (1911-1914), avand caracteristice picturi compuse din mase de culoare mari si foarte expresive, individualizate prin forme si linii, care nu mai reprezinta doar o delimitare a lor, ci sunt suprapuse si intrepatrunse intr-un mod foarte liber, pentru a forma picturi de o forta extraordinara. 
In perioada Bauhaus (1922-1933), elementele geometrice au avut un rol din ce in ce mai important in cursurile si picturile lui Kandinsky, mai ales cercurile, semicercurile, unghiurile, liniile drepte si curbe.

Leave a Reply