Vlaminck, Maurice de

Maurice de Vlaminck (4 aprilie 1876 – 11 octombrie 1958) a fost un pictor francez, care, impreuna cu Andre Derain si Henri Matisse, este considerat o figura principala in miscarea fauvista, (un grup de artisti moderni care din 1904 pana in 1908 au fost uniti in folosirea de culori intense).
Descoperirea picturii lui Van Gogh cu prilejul unei expoziţii consacrată acestuia în anul 1901 la galeria Bernheim exercită o influenţă covârşitoare asupra lui Vlaminck. Îşi dă seamă cu această ocazie, aşa cum va mărturisi mai târziu, că îl iubeşte pe Van Gogh nu mai mult decât pe oricare alt pictor, ci mai mult decât pe propriul său tată! Influenţa maestrului olandez este evidentă în Podul din Chatou (1906). Vlaminck foloseşte aici trei culori fundamentale – roşu, galben, albastru – la care adaugă verdele, care este o culoare complementară între roşu şi galben. În timp ce alţi fauve-işti combină culorile între ele, Vlaminck le foloseşte în stare pură. Pictorul preferă contrastele violente între culorile esenţiale, pe care adesea le stoarce din tub direct pe pânză.
Vlaminck face parte – împreună cu Henri Matisse, André Derain, Raoul Dufy – din grupul de pictori care, cu tablourile lor expuse la "Salonul de Toamnă" din 1905, provoacă consternaţia publicului şi a criticii, care le dă calificativul "La cage aux fauves" ("cuşca cu fiare sălbatice"), expresie care va face carieră, stilul creat de acest grup de artişti intrând în istoria artei sub numele de Fauvism.
Intre cele mai importante lucrari ale sale, se numara si: "Le Cirque", "Sur le Zinc"(1900), "Restaurant de la Machine a Bougival"(1905), "Vallee de Port Marly"(1904), "La Haute-Folie"(1933), "Coucher de soleil dans la foret de Senonches"(1938), "La moisson"(1945).


Leave a Reply