Nicolae Tonitza

Pictorul Nicolae Tonitza s-a nascut la Bârlad la 13 aprilie 1886 , a urmat la Iasi, Academia de arte frumoase, apoi in 1909-1911, la Paris, frecventeaza ateliere si studii dupa pictori celebrii. A fost un pictor şi grafician român, interpret al “tristeţelor luxuriant colorate” şi al unor sincere simţăminte de revoltă mocnită şi îndelung resemnată.

La fel ca şi în cazul altor artişti, viaţa lui Tonitza se împleteşte cu creaţia sa. Primul dintre cinci copii ai Anastasiei şi ai lui Neculai Toniţă , in 1902 părăseşte Bârladul pentru a se înscrie la Şcoala naţională de Belle-Arte din Iaşi, avându-i printre profesori pe Gheorghe Popovici şi Emanoil Bardasare (dar nu va putea să îşi ia diploma de absolvire deoarece participă în ultimul an la o grevă a studenţilor).
In prezent intr-un cadru festiv de excepţie, a avut loc inaugurarea sediului Galeriilor de Artă "N.N. Tonitza", recent renovat şi extins de la 50 la 100 de m. Acest sediu este dedicat pictorului barladean cu care comunitatea se mandreste, organizand nenumarate expozitii in galeria ce ii poarta numele.

Primele lucrari denota ecouri impresioniste " Jucatorul de sah ". Apoi, datorita influientei lui Luchian, afirma o forta deosebita cromatica, folosind o paleta calda si pensulatie generoasa. Pronuntata inclinatie pentru decorativism, naturi statice, scene de interior, nuduri, peisaje, portrete de copii: " Catiusa lipoveanca " sau " Fetita padurarului ", " Peisaj din Bucuresti ".

O grafica militanta in publicatii, cronici, etc. A fost fondatorul " Grupului celor patru " intemeiat in 1926, impreuna cu St. Dumitrescu, fr. Sirato si sculptorul O. Han.

Valentin Neagu
Stepan Aurelia

Leave a Reply