Combas, Robert

Robert Combas este un pictor si sculptor francez, nascut in 1957 in Sete in sudul Frante, iar acum locuieste si lucreaza in Paris. El este foarte recunoscut ca progenitor al miscarii figuration libre, care a inceput la Paris prin 1980, ca reactie la minimalism si arta conceptuala.
Figuration libre este deseori considerata ca avand radacinile in Fauvism si Expresionism si este legat la miscarile contemporane cum sunt Bad Painting si Neo-expresionism. Mai atrage si alte influente culturale cum sunt graffiti, desene si muzica rock, in incercarea de a produce o reflexie mai variata, directa si sincera, a societatii contemporane, deseori satirizand sau critica excesele acesteia.

Lucrarile lui Combas au fost intotdeauna profund legate de figura umane. Figurile apar deseori cu expresii violente, salbatice sau orgiastice. Pe panze de mari dimensiuni, Combas isi populeaza spatiul pictorial plat cu o multime proliferanta de trupuri, poezie de strada si decoruri reminiscente a modelului compulsiv in arta populara si nepopulara. El creaza naratii palpitante cu razboi, crime, sex, sarbatori si transgresii-pe scurt, fiecare faza care formeaza fluxul constant al vietii moderne.

Intre lucrarile lui Combas, se remarca: "Le Gardien de Fleurs"(2007), "Les Feuilles Rouges" (2008), "Pensee d’amour et de problemes"(1988), "Armando l’homme sirene"(1986), "Paf"(1980), "Le pendu"(1984), "Animaux de Kromagnon"(1999), "Les musiciens"(1989), "Jean-Paul Beladone – Violence pour ados" (2007).


Leave a Reply