Vecellio, Tiziano

Tiziano Vecellio – în română Tiţian, se presupune că s-ar fi născut între 1488 şi 1490 la Pieve di Cadore, în Munţii Dolomiţi. A fost un vestit pictor italian din secolul al XVI-lea, aparţinând şcolii veneţiene.

 

Tiziano dezvoltă un stil personal al culorilor, care veneau aplicate în mod rapid, câteodată imprecis, fără desene pregătitoare: rezultatul este o expresivitate directă, figurile sunt mai vii şi reale. Este unul din cei mai prestigioşi portretişti şi cu siguranţă cel mai influent. Adesea introduce accesorii, un câine sau un instrument muzical, iar atitudinea personajelor sale este foarte naturală. Femeile reprezentate sunt frumoase şi senzuale, cu păr lung care cade pe spinarea nudă, într-un cadru simbolic sau alegoric. Pictura "Venus la oglindă" demonstrează ce efect coloristic reuşeşte Tiziano să obţină folosind o paletă de culori redusă. Cu acest tablou, Tiziano participă la o dezbatere pe tema artei: muzica ar trebui să fie de acelaşi rang şi de aceiaşi importanţă pentru om ca frumuseţea vizuală, reprezentată de artele frumoase.
Intre cele mai renumite opere ale sale sunt: "Inaltarea la cer a Fecioarei" (1516-1518), "Bachus si Ariadna" (1522-1523), "Portretul lui Carol Quintul" (1548), "Nu ma atinge!" (1511-1512), "Venus la oglinda" (1555) – capodopera -, "Rapirea Europei" (1562), "Pieta" (1576).
 

Leave a Reply