Wyspianski, Stanislaw

Stanislaw Wyspianski (15 ianuarie 1869 – 28 noiembrie 1907) a fost un dramaturg, pictor si poet polonez, dar si designer de interior si mobila. Scriitor patriotic, el a creat o serie de simboluri si drame nationale, in cadrul filosofiei artistice a Miscarii Tinerei Polonii. Wyspianski a fost unul dintre artistii remarcabili si multilaterali ai timpului sau. A imbinat cu succes tendinte moderniste ( Art Nouveau ) si teme din traditia folk a Poloniei si din istoria Romantismului.

Creatia artistica a lui Wyspianski este foarte variata. Intre drama si poezie, se regasesc vederi ale Cracoviei (desene, schite, picturi in ulei, pasteluri), portrete si autoportrete, decoruri de ferestre cu vitralii si picturi, ilustratii, arta grafica, planuri de mobila si interioare.

A folosit, in principal, tehnica pastelului; primele sale pasteluri au fost facute intre anii 1890 si 1894. Ele prezinta mai ales familia artistului, prieteni si alti artisti. Wyspianski isi desena cu pasiune copiii, in situatii de zi cu zi (mai ales dormind sau mancand).

Leave a Reply