Klein, Yves

Yves KLEIN (28 aprilie 1928 – 6 iunie 1962) a fost un pictor francez si unul dintre primii performeri, a atins prin preocuparile sale forme de arta precum body-art, land art, instalatie, a dat tonul disolutiei granitelor intre disciplinele artistice cu alaturari de arhitectura, dans, muzica. Este un creator a carui meteorica dar colosal de puternica si diversa experienta artistica continua sa bantuie contemporaneitatea noastra post post moderna.
Ambii sai parinti, Fred Klein si Marie Raymond, erau pictori: tatal sau picta intr-un stil post-impresionist, in timp ce mama sa, era o figura centrala in Art Informel, o forma de arta abstracta, numita si Tachism, considerata echivalentul european al expresionismului abstract.

Opera lui Yves Kleine, in ansamblul sau, a urmarit sa atinga marginile infinitului. Obsedat de cucerirea spatiului prin "impregnarea sensibilitatii omului in acest spatiu" pe care il considera "atat de ravnit", acopera uniform panze sau obiecte cu pigmenti puri, realizand monocromii denumite International Klein Blue (I.K.B.) pentru albastru, International Klein Pink – rozul, sau International Klein Gold pentru aur. Viziunea sa despre demersul artistic este unica si asta il deosebeste de contemporanii sai, chiar si de cei din grupul Noilor Realisti. Judo a fost pentru el "prima experienta a spatiului spiritual".Yves Klein s-a preocupat si de doctrina ezoterica a rozicrucienilor, pentru a deveni mistic si devot catolic, in cele din urma. continuare>>
 


Leave a Reply